Black Friday Sale Be Lenka | Până la -43% Discount!

Durere în talpa piciorului: DE CE apare și CUM poate fi prevenită

Durere în talpa piciorului: DE CE apare și CUM poate fi prevenită
 

Dacă ai un stil de viață activ sau un loc de muncă care necesită statul în picioare o mare parte a zilei, este posibil să suferi frecvent de dureri în talpa piciorului. Durerea poate apărea în partea superioară, inferioară sau laterală a picioarelor sau pot fi afectate în același timp călcâiul, degetele de la picioare și arcul plantar. 

 

Pe lângă suprasolicitarea fizică, durere în talpa piciorului poate apărea din cauza accidentărilor sportive, a unor afecțiuni de sănătate, a excesului ponderal sau a purtării de pantofi incomozi, care nu se potrivesc corect formei piciorului. Identificarea cauzei e primul pas pentru că te poate ajuta să obții tratamentul potrivit pentru durere în talpă.

 

Durere în talpă: Care pot fi cauzele?

 

Tratamentul durerii de picior depinde de cauza și severitatea simptomelor. Pentru a obține un diagnostic corect, ai nevoie în primul rând de opinia unui medic specialist ortoped. Acesta îți va adresa întrebări despre simptomele tale pentru a avea o imagine de ansamblu și dacă este necesar, îți poate recomanda radiografii și analize de sânge.

 

În general, durerea în talpă este cauzată de cele mai multe ori de probleme de mers. Gândește-te la faptul că piciorul tău este o structură complexă, formată din oase, articulații, mușchi și ligamente. O leziune a oricăreia dintre aceste structuri poate produce durere în talpă.

 

Însă, pentru a înțelege care sunt pașii de urmat în prevenirea durerii în talpa piciorului, iată care sunt cauzele cele mai frecvente ale acestei probleme:

 
  • Fasciita plantară 
 

Fasciita sau fasceita plantară este o afectiune dureroasa, localizată la nivelul fasciei plantare. Fascia plantară este o bandă groasă de țesut conjunctiv care se extinde de la călcâi până la baza degetelor de la picioare. Este una din cele mai frecvente cauze pentru durerea în talpă și provoacă dureri ascuțite, junghiuri în călcâi și/sau durere în arcul plantar. 

Activitățile fizice intense, care implică o presiune repetitivă, cum ar fi alergarea, mersul pe jos pe distanțe mari sau săriturile, pot suprasolicita fascia plantară și duce la inflamație. De asemenea, încălțămintea necorespunzătoare este cea care oferă un suport inadecvat boltei plantare contribuind la suprasolicitarea fasciei plantare.

 
  • Metatarsalgia 
 

Metatarsalgia este frecventă la persoanele care desfășoară activități cu impact ridicat, cum ar fi alergarea sau săriturile. Adulții în vârstă sunt mai predispuși să dezvolte metatarsalgie din cauza stresului repetitiv și a îmbătrânirii naturale ale oaselor. Factorii de risc includ obezitate, purtatul frecvent al tocurilor înalte sau al pantofilor nepotriviți, probleme cu circulația sângelui, gută, diabet.

 
  • Neuromul Morton 
 

Neuromul Morton, cunoscut și sub denumirile de neurom interdigital sau metatarsalgia Morton, reprezintă o afecțiune dureroasă a piciorului  produsă de o îngroșare a țesutului din jurul nervilor între bazele degetelor de la picioare (de obicei între al treilea și al patrulea deget). 

De obicei, persoana afectată simte durere în talpa piciorului și senzații ciudate de amorțeală. Femeile sunt predispuse mai des la această afecțiune deoarece Neuromul Morton este adesea rezultatul purtării tocurilor înalte sau a pantofilor strâmți.

 
  • Neuropatie periferică 
 

Această afecțiune poate provoca durere și alte senzații anormale la nivelul mâinilor și picioarelor. Durerea cauzată de neuropatia periferică este adesea descrisă ca senzație de furnicături, arsuri sau înțepături. Se agravează adesea din cauza mersului pe jos pe distanțe mari sau statului în picioare. Deteriorarea nervilor periferici poate fi cauzată de multe condiții, inclusiv diabetul, abuzul de alcool, boala Lyme, bolile autoimune.

 
  • Sesamoidită 
 

Este inflamația celor două oase mici situate sub degetul mare de la picior, numite sesamoizi. Aceste oase ajută la susținerea tendonului care flexează acest deget. Simptomele sesamoiditei includ dureri și umflături la baza degetului mare. Această afecțiune apare în urma activităților care pun presiune pe talpa piciorului, cum ar fi alergarea, baletul sau tenisul sau purtarea tocurilor înalte.

 

sandale barefoot

 
  • Bursita 
 

Constă în inflamarea spatelui tălpii unde se află bursa, o formațiune fibroasă plină cu lichid. Această afecțiune poate apărea ca urmare a unei entorse sau din cauza presiunii exercitate de o încălțăminte prea strâmtă. Durerea este resimțită în apropierea mijlocului tălpii. 

 
  • Sindromul de tunel tarsian 
 

Apare atunci când nervul care deservește părți ale gambei și piciorului, numit nervul tibial posterior, este comprimat într-un spațiu îngust numit tunel tarsian. riscul de a suferi de sindromul de tunel tarsian îl prezintă persoanele care au platfus, entorsă la nivelul gleznei, diabet, artrită sau alte boli care provoacă compresie nervoasă.

 

Cum poți preveni durerea în talpa piciorului

 

Nu poți preveni întotdeauna o leziune la nivelul piciorului sau o boală care are se manifestă și cu durere în talpă, dar există modificări ale stilului de viață pe care le poți face pentru a reduce riscul de disconfort. Mai mult, unele cauze care provoacă durerea în talpă pot fi ameliorate prin exerciții de întindere sau încălțăminte corespunzătoare așa cum sunt pantofii barefoot.

 

Este posibil să nu poți preveni durerea de picior cu totul, dar îți poți reduce riscul de îmbolnăvire urmând câteva măsuri de îngrijire:

 
  • Poartă încălțăminte de calitate și pantofi care susțin mersul sănătos. Datorită faptului că au o talpă flexibilă, pantofii barefoot permit o mișcare naturală a picioarelor, stimulând astfel circulația sangvină și prevenind umflăturile. În plus, acești pantofi îmbracă forma naturală a picioarelor, fără să le limiteze libertatea de mișcare.

pantofi barefoot

  • Înainte de a alerga sau de a face orice tip de mișcare, pregătește-ți corpul prin mișcări de întindere și optează pentru pantofi care permit întinderile.
  • Evită mișcarea intensă, săriturile sau activitățile cu impact ridicat dacă observi orice mic disconfort la nivelul picioarelor.
  • Străduiește-te să menții o greutate optimă.
  • Evită alimentele care favorizează inflamația în organism, cum ar fi zahărul și alimentele procesate.
  • Verifică-ți picioarele în mod regulat pentru orice semn de deteriorare a pielii, unghii încarnate, vânătăi, umflături, vezicule, piele uscată sau calusuri.
  • Ascultă-ți corpul și odihnește-ți picioarele de fiecare dată când simți presiune sau disconfort.


O abordare diferită pentru a face față durerii în talpă este exact ceea ce are nevoie omul modern mereu în mișcare: pantofii barefoot.  Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea unor încălțări comode, apelează la expertul tău în încălțăminte barefoot: FootShape Studio.

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!